duminică, 26 octombrie 2008

Bancile, inamic public

In ultima perioada asistam la un bombardament mediatic asupra bancilor. Pe de o parte BNR este salvatorul sistemului pentru ca, asa cum a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu,a reusit sa dejoace mai multe atacuri speculative impotriva monedei nationale. Pe de alta parte sunt bancile comerciale care au crescut dobanzile la credite. La TV avem parte de clienti suparati pentru ca li s-au marit ratele la credite si de bancheri care ne anunta ca au fost obligati de piata sa mareasca dobanzile.
Oare noi uram bancile? Nu. Daca le-am uri am renunta la serviciile lor. Dar atunci de ce acum bancile sunt inamicul nostru? Pentru ca au marit dobanzile? Probabil pentru ca suntem ipocriti. Cand am luat credit pentru aspirator, frigider sau masina banca a fost prietena noastra. Cand am semnat contractul si nu am citit toate clauzele nu am vazut decat suma creditului si eventual cat avem de platit in prima luna. Acum in loc sa fie vina noastra este a bancii care ne-a marit dobanda.
De ce oare bancile au marit dobanzile? din cauza crizei economice si din cauza evolutiei ratelor de dobanda pe piata interbancara. Dar de ce au crescut dobanzile pe interbancar. Din cauza BNR si din cauza ca bancile au marit dobanzile la depozite.
De ce suntem ipocriti? Pentru ca ne plangem de efectul negativ al dobanzilor la credite si nu zicem nimic de depozite. Pentru ca salutam interventia BNR dar nu si efectele ei. Ne bucuram pentru caa cursul de schimb a revenit la valori suportabile dar dobanzile au crescut in principal din cauza interventiei bancii centrale.
Bancile nu sunt institutii caritabile. Oare nu stiam acest lucru in momentul in care am luat credit? Atunci ce asteptam de la banci. Sa plateasca dobanzi mai mari si noua sa ne ceara aceeasi dobanda? Cat timp credeti ca vor rezita bancile facand acest lucru? E uimitor cat de repede am uitat mesajele legate de falimentul anumitor banci din Romania. Nu au trecut decat cateva saptamani si prin ceea ce le cerem acum bancilor nu facem decat sa le scadem profitul sau sa le aducem pierderi. Nu cred ca ne putem imagina ce efect ar avea falimentul unei banci in contextul actual.
Suntem in plina criza. Furtuna nu da semne ca s-ar opri. Si atunci cum sa credem ca aceasta situatie nu ne va afecta la buzunar?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Stimate domn, daca bancile sunt intr-o situatie delicata, cum i-si pot permite ca la creditele pentru programul Prima Casa sa aplice dobanzi cu 50% mai reduse decat la creditele in derulare? Sigur bancherii vor avea tot timpul explicatii tehnice, dar practic unele banci au un comportament de camatari nu de institutie financiara ( nu de binefacere). I-si bat joc de actualii clienti care fac tot posiblul sa reziste perioadei dificile acordand facilitati ( sunt sigur ca nu pentru mult timp) unor potentiali clienti( pasarea de pe gard). Nu numai clientii au fost prieteni cu banca la accesarea creditului, ci si banca a fost prietena cu clientul pana la un moment dat, nu se justifica existenta bancii fara clienti, ca atare un parteneriat nu poate fi unidirectional.In ce priveste falimentul unor banci, acesta a fost posibil in primul rand datorita unor nenorociti din sistemul bancar si apoi celorlalti mafioti.